Vergeet ME niet

woensdag 17 oktober 2012

17 oktober 2012

Lieve bloglezers,

Vandaag een blog over een ander monster in het lichaam van Meptn.


ME heeft ook nog een ellendig monster in zich waar je als ptn dus gewoon niks aan kunt doen:
Slaapstoornissen, slaapproblemen, slapeloosheid.

Over het algemeen kunnen de slaapstoornissen in de volgende klachten categorieën ondergebracht worden:
moeilijkheden bij het inslapen
slecht doorslapen
vroeg wakker worden
moe wakker worden (niet verkwikkende slaap)

Verder hebben veel MEptn last van onderstaande problemen
nachtmerries/veel levendige dromen
Een verschuiving in het dag/nachtrime ► later slapen, later wakker worden
Restless Leg Syndroom. Dit is een stoornis waardoor er een onrustig gevoel in de benen ontstaat, dat alleen verminderd kan worden door de benen te bewegen.
Een goede nachtrust geeft direct resultaat, door dat de patiënt zich, zelfs na één nacht goed slapen, direct beter voelt. Op lange termijn verbetert een goede nachtrust de werking van het immuunsysteem en de productie van groeihormoon, waardoor het herstellend vermogen van het lichaam verbeterd wordt.

De vier ritmes van de slaap
Onze slaap verloopt elke nacht in een cycli van vier fasen. Elke fase produceert zijn eigen specifieke golfpatronen in de hersenen.
De eerste fase, de alfa fase, is een heel lichte slaap. Deze fase wordt gevolgd door de beta, gamma en delta fase waarin we veel dieper slapen.
Deze laatste drie fasen worden ook wel de non-REM slaap genoemd, omdat de Rapid Eye Movement in deze fase ontbreekt.
Deze vier fasen worden in ongeveer 90 minuten doorlopen, wanarna het proces zich herhaalt.
Onderzoek op het gebied van de slaap, geeft aan dat ongeveer de helft van de MEptn een verstoring van de deltaslaap hebben. Hier vertonen zij wederom alweer een alfapatroon.
Human Growth Hormone (HGH) wordt voor 80% gedurende de delta fase van de slaap door de pijnappelklier aangemaakt en reguleert o.a. het herstel van het spierweefsel. Een verstoring van de delta fase vermindert de HGH productie. Een HGH deficiëntie is bij MEptn waarschijnlijk de oorzaak van een groot aantal klachten.
Onderzoek bevestigt ook dat er een relatie bestaat tussen pijnklachten en deze slaapstoornissen.
Ook het immuunsysteem heeft te lijden onder een verstoorde delta fase van de slaap, omdat gedurende deze periode de meeste "immuunsysteem reparaties" door het lichaam worden uitgevoerd.

Een Dr. H. Moldofsky heeft in een kleinschalig onderzoek bij gezonde vrijwilligers aangetoond, dat deze gezonde mensen ook ME pijnklachten en vermoeidheid ontwikkelen als zij in hun slaap worden gestoord. Tijdens deze proef verstoorde hij gedurende drie op één volgende nachten de delta fase van de slaap. Alle vrijwilligers rapporteerden vermoeidheid, spierpijnen en pijnlijke drukputen. Aan het eind van het onderzoek werden ook brainfog en geheugen- en concentratie problemen gemeld. Bij alle vrijwilligers verdwenen de klachten na twee dagen van ononderbroken slaap.

Het is dus duidelijk dat slaapstoornissen van grote invloed kunnen zijn. Het moeilijkste is alleen dat er weinig tegen te doen is.
Heb hiermee duidelijk willen maken dat er zoveel oorzaken gevolgen hebben bij de ziekte ME.

Afgelopen nacht bijvoorbeeld, heb ik 12 uur "geslapen". Maar die slaap is vol van nachtmerries, Restless Leg Syndroom en kom ik niet tot de delta fase. Al heel lang ga ik van de gamma fase de delta fase voorbij meteen de alfa fase weer in.

Helaas. En zo is het met veel van mijn lotgenoten.

Volgende keer weer meer


Lfssssss► maar het helpt niet veel om je beter te voelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten