Vergeet ME niet

dinsdag 16 oktober 2012

16 oktober 2012

Lieve bloglezers,

Na een rotnacht van veel wakker en merries, rond tien uur wakker gemaakt door mijn moeder met een lekker bakje koffie!!! Heerlijk! Rustig wakker geworden, anders was de dag al weg voordat ik was opgestaan. Daarna zálig gebruncht, ook door mam gemaakt ... wat worden we toch altijd verwend als ze er is. Terwijl wij háár eigenlijk willen verwennen! Maar gelukkig vindt mam het juist fijn om te doen voor ons. Ze is nu lekker even met J naar de Action en wat kleine boodschapjes halen. Samen even keutelen! Hoewel J de griep van H heeft overgenomen, want ze is behoorlijk verkouden. Maar ze had zin om er even uit te gaan en daar is mam ook altijd wel voor in.
H is gisteren dus ziek thuis gekomen met de griep. Of meer met enorme verkoudheid. Maar hij bleef hoesten, dus vandaag een dag thuis, morgen ook, want dan is de hele school vrij. Dan nog twee dagen naar school en hebben ze hier in het Noorden herfstvakantie.
Vanmiddag lekker gedoucht ipv gisteren, omdat ik gisteren dus naar het ZH moest. Heerlijk die warme stralen over mijn stijve spieren en gewrichten. Bah, als de luchtvochtigheid hoog is, merk ik dat meteen. Maar ik hoor het ook van lotgenoten, dus ja het zal er inderdaad mee te maken hebben. Ook ben ik wat benauwd, hoort er ook bij begreep ik. Ach, wat hoort er niet bij. Pffff.
Ons lichaam verzuurt ook snel en regelmatig. Ik heb eens een beetje opgezocht hoe slopend ook dit is voor ons lichaam :(

Zodra er in het lichaam meer zuren zijn dan basische mineralen is er sprake van verzuring. Dit gaat altijd samen met het vasthouden van veel afvalstoffen. Verzuring ontstaat als het zuur in ons lichaam niet voldoende uitgescheiden of geneutraliseerd kan worden met basische mineralen, zoals calcium, zink, magnesium, kalium etc.
Hoe komen zuren ons lichaam binnen?
Het grootste deel van de zuren in het lichaam krijgen wij binnen via de voeding. Zodra uit een levensmiddel meer zuren ontstaan dan de mineralen erin kunnen neutraliseren, spreken we van verzurende voeding.
De twee belangrijkste groepen verzurende levensmiddelen zijn eiwitten en suikers. Eiwitten in vlees, vis, zuivel, noten en peulvruchten kunnen worden omgezet in o.a. zwavel- en salpeterzuur. Dit betekent echter niet dat eiwitten vermeden moeten worden, want eiwitten zijn ook belangrijke bouwstoffen in ons lichaam. Het gaat alleen om de juiste balans.
Suikerhoudende producten als zoetwaren en frisdranken verzuren het lichaam ook. Zolang deze met mate worden gegeten, hoeft dit geen problemen te geven. Naast voeding kan het lichaam ook verzuren door bijvoorbeeld langdurig medicijngebruik, tekort aan of te intensieve beweging en stress.
Verzuring door stress
Naast voeding is ook stress een belangrijke verzuurder. Bij langdurige stress raakt het hormoonsysteem uitgeput en reageert het lichaam niet goed meer op suikers. Het suikergehalte in de cellen neemt hierdoor toe waardoor gisting ontstaat. Tijdens deze gisting ontstaan veel zuren.
Gevolgen van verzuring
Het lichaam kan goed overweg met een tijdelijk zuuroverschot. Zuren kunnen bijvoorbeeld via de urine en huid worden afgevoerd. Problemen ontstaan als het lichaam te veel afvalstoffen (slakken) gaat vasthouden en er een tekort aan basische mineralen ontstaat.
Door het vasthouden van afvalstoffen vertraagt de stroming van de lymfe en kan het lichaam extra vocht gaan vasthouden. Op de hoofdhuid zien wij dan dat de doorbloeding vermindert, haren slapper en futlozer worden.
Het lichaam kan ook besluiten een overschot aan afvalstoffen via de huid uit te scheiden. Dit zorgt bijvoorbeeld voor overmatige, geurende transpiratie, jeuk, eczeem en andere huidproblemen. Op de hoofdhuid kan dit tot irritaties leiden zoals jeuk, roodheid, ontstekingen en haaruitval.
Als de voeding niet genoeg basen bevat om de overtollige zuren te neutraliseren, worden mineralen uit de basendepots van het lichaam opgenomen. De best gedocumenteerde vorm hiervan is het onttrekken van calcium. Zodra meer eiwitten gegeten worden, neemt te hoeveelheid calcium in de urine toe. Calcium is een van de mineralen die gebruikt wordt om een zuuroverschot te compenseren.
Op de lange termijn zorgt dit echter voor tekorten aan mineralen. Omdat mineralen nodig zijn voor een goede zuurstofhuishouding, enzymen en hormonen kan een tekort aan mineralen tot tal van klachten leiden, zoals ontstekingen, spierpijn, migraine, botontkalking, cariës, gewrichtsproblemen en haaruitval.

Volgende keer weer meer........

Lfssssssss



Geen opmerkingen:

Een reactie posten